Wakacyjne smaki, czyli co najchętniej wybieramy w upalne dni i podczas wyjazdów

Latem, gdy temperatura przekracza 30 stopni, mało kto ma ochotę na schabowego z ziemniaczkami i kapustą. Wakacje mają swoje smaki. W tym okresie mamy znacznie większy wybór świeżych owoców i warzyw niż w pozostałych porach roku, kiedy owoce przeważnie są importowane. Ponadto w Polsce tylko latem możemy urządzić sobie grilla i zjeść typowo letnie dania. Mięso przyrządzane na grillu smakuje zupełnie inaczej niż smażone w domu. Dla Polaków grill to typowo letni sposób na gotowanie.

spring-dinner-1522792

Restauracja nad morzem (sxc.hu)

Owoce, są świetnym rozwiązaniem, poza tym maja szerokie zastosowanie. Możemy dodać je do ciast, niektórych sałatek, zrobić koktajl lub jeść na surowo. Do klasycznie zdrowym produktów zaliczyć możemy warzywa, których w okresie letnim jest bez liku. Świeże pomidory, ogórki, bób czy cukinia mają zupełnie inny smak niż w pozostałych miesiącach w roku. Warzywa możemy jeść na surowo, zrobić sałatkę, ugotować na parze lub grillować.

Poza tym wakacje to okres wyjazdów, więc podróżując warto spróbować specjałów lokalnej kuchni. Nowe smaki mogą pozytywnie nas zaskoczyć i może odkryjemy coś co niezwykle przypadnie nam do gustu i zostanie naszym ulubionym daniem.

Osoby lubiące owoce morza i sushi powinny będąc jeszcze w Warszawie odwiedzić jakiś lokal z sushi. Restauracja Żoliborz codziennie oferuje świeże ryby oraz ma bogate menu.

Jeśli lubimy ryby, najlepsze zjemy zawsze nad morzem lub jeziorem. Chyba żaden wielbiciel ryb nie potrafi im się oprzeć będąc nad morzem wizycie w klasycznej smażalni ryb.

Informacje o użytkowniku


Warto zobaczyć również następujące wpisy

1 komentarz

  1. Mike

    Ja polecam chłodne napoje, smoothie oraz podobne.

Dodaj swój komentarz do tego wpisu

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany *


× 5 = 40